top of page

ΣΩΣΙΒΙΑ ΛΕΜΒΟΣ; Ο ZAC POSEN ΝΕΟΣ CREATIVE DIRECTOR ΤΗΣ GAP

Feb 13

2 min read

Panos
Photo: Gilbert Carrasquillo / Getty Images

Σωστά. Δύο ονόματα φανερά λησμονημένα, το καθένα για τους δικούς τους λόγους. Ακόμη και εγώ χρειάστηκα ολίγη προσπάθεια να υπενθυμίσω στον εαυτό μου πότε

ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο brand. Εμφανώς λιγότερη για το Zac Posen, αφού μερικές μόνο νύχτες αφιερωμένες στο Αμερικανικό Project Runway, μου τσιγκλούσαν τη μνήμη μου διαρκώς για την ύπαρξή του.


Ο 43χρονος σχεδιαστής Zac Posen, ορίστηκε ως ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της

εταιρίας Gap Inc., στην οποία ανήκουν εκτός από το ομώνυμο brand και τα Old navy, Athleta και Banana Republic. Η παραπάνω ενέργεια αποτελεί μέρος ενός εξελικτικού κράματος δράσεων που έχουν στόχο να επαναφέρουν την εταιρία στο προσκήνιο. Όπως δηλαδή τη ζήσαμε και τα 90s kids. Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Ιούλιο η εταιρία στράφηκε στον Richard Dickson προτείνοντας του τη θέση του CEO. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Dickson συμμετείχε ενεργά στο franchising της Barbie με τη νέα ταινία που έφτασε στις μεγάλες οθόνες το καλοκαίρι του '23.



Πρόκειται να ανταποκριθεί καλλιτεχνικά ο πολυδιάστατος «Μίδας» στο όραμα του

Dickson; Το ομώνυμο brand που ξεκίνησε στο νεαρό των 20s και τον ανέδειξε και ως

σχεδιαστή κατέληξε το 2019 αλλά και η θέση του ως womenswear creative director στην Brooks Brothers δε γλίτωσε την εταιρία από πτώχευση το 2020. Θα μπορούσε κανείς να αναγνωρίσει ωστόσο την αποχή μονοτονίας στην επαγγελματική του πορεία, αφού υπήρξε επιτυχώς ένας από τους κριτές του Project Runway για την περίοδο 2012-2018, γεγονός που τον ανέδειξε και στα social media (με 2,2 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram) αλλά ανάμεσα σε πάμπολλα ακόμη σχεδιαστικά project, ανέλαβε και ως costume designer στη σειρά “Feud, Capote vs The Swans”. Και εύλογα εφόσον οι σπουδές του πραγματοποιήθηκαν σε δύο από τις πιο εμβληματικές σχολές μόδας, Parsons και Central Martins.


Οι προηγούμενες (και εμφανώς αποτυχημένες) συνεργασίες της εταιρίας με υποψήφιους σχεδιαστές περιείχαν ονόματα όπως ο Kanye West και το brand του Yeezy αλλά και τον Telfar Clemens που ήταν γνωστός για το gender πειραματισμό του. Με αμοιβαία σφάλματα, οι συνεργασίες έληξαν σχετικά άμεσα και άφησαν την εταιρία με την επιτακτική ανάγκη για rebranding. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν ο Zac Posen είναι το κατάλληλο γρανάζι στο πολυδιάστατο σύστημα της Gap και αν μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα συνδυασμό κληρονομιάς και αναπροσαρμογής.

Feb 13

2 min read

Panos
bottom of page