top of page

ΠΑΞΟΙ & ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ: THE ENDLESS BLUE

Jul 24

2 min read

Eleni


Ανυπομονώ κάθε καλοκαίρι για την τριήμερη απόδρασή μου στο μικρό διαμαντάκι του Ιουνίου, τους Παξούς· κάτι σαν μικρή παράδοση, για να γεμίζω μπαταρίες από το απέραντο γαλάζιο τους...


Το λιμάνι του Γάιου είναι το πρώτο που συναντάμε, με τα νεοκλασικά σπιτάκια, τη μεγάλη πλατεία, τα γραφικά καλντερίμια και απέναντι το κατάφυτο νησάκι που φιλοξενεί το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Έντονο το ενετικό στοιχείο στο νησί, κάτι που του προσδίδει μία ιδιαίτερη γοητεία άλλης εποχής! Αμέτρητα ιστιοπλοϊκά σκάφη κοσμούν το νέο λιμάνι και ειδικά το βράδυ, στοιχισμένα και φωτισμένα, φέρνουν έναν έντονο κοσμοπολίτικο αέρα στο νησί!



Αξίζει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο του Γάιου, το ιδιαίτερο κόκκινο κτήριο που ξεχωρίζει με τη νεοκλασική του αρχιτεκτονική. Στο πίσω μέρος υπάρχει αυλή, όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται συναυλίες, καθώς και το μουσικό φεστιβάλ του νησιού με μεγάλη επιτυχία.


Κατά μήκος της μαρίνας του Γάιου πολυάριθμα μπαράκια, εκ των οποίων ξεχωρίζει το Plum για την αισθητική του, τη μουσική και τα απίθανα cocktails. Άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές είναι το Porto Vecchio και το Manesko. Αντίστοιχα πολλές και οι επιλογές για νόστιμο φαγητό: Κουζίνι, Mambo, Fanalino. Λατρεμένο το μενού και στο Θυμάρι στον οικισμό Μαγαζιά, σε μια μικρή αυλή με τραπεζάκια κάτω από τις ελιές, με γεύσεις από ντόπια υλικά παραδοσιακά μαγειρεμένα: διαμορφώνεται το καλύτερο σκηνικό! Στον Μπουρνάο, επίσης στα Μαγαζιά, κάτω από τον γερο-πλάτανο, στήνεται ένα αυθεντικό καφενείο-μεζεδοπωλείο! Απίθανο χειροποίητο ιταλικό παγωτό μόνο στο Capriccio, ατενίζοντας τα σκάφη να πηγαινο-έρχονται στο λιμάνι!



Ο Λογγός και η Λάκκα είναι οι άλλοι δύο μεγαλύτεροι παραδοσιακοί οικισμοί του νησιού: τόσο γραφικοί και όμορφοι, σαν να ξεπήδησαν από καρτ ποστάλ! Καταπράσινα τοπία και καταγάλανες θάλασσες παντού! Οι Παξοί φημίζονται για τα νερά τους και τις δύσβατες πετρώδεις παραλίες τους. Οι περισσότερες δεν είναι οργανωμένες, οπότε θα χρειαστείτε σίγουρα ομπρέλα. Ξεχωρίζει, ωστόσο, η Κακή Λαγκάδα, με το tropical Aeolous.


Αντίπαξοι... Από το μικρό λιμάνι του Γάιου μπορείτε να επιβιβαστείτε ανά μία ώρτα σε οποιοδήποτε ταχύπλοο και μέσα σε 10 λεπτάκια να βρεθείτε στον παράδεισο! Βρίκα και Βουτούμι: διπλανές παραλίες, μόνο με θαλάσσια πρόσβαση, με τιρκουάζ νερά, χρυσαφένια αμμουδιά και πράσινο background. Είναι οργανωμένες με καταπληκτικά beach bar-restaurants. Στο Βουτούμι, αξίζει να κοπιάσετε ανεβαίνοντας τα δεκάδες σκαλιά για το Bella Vista και να απολαύσετε γευστικότατους μεζέδες με ανεμπόδιστη θέα στο καταγάλανο Ιόνιο!



Εννοείται πως δεν παραλείπετε να κάνετε τον γύρο του νησιού με ταχύπλοο, να βουτήξετε στα διάφανα νερά, να φωτογραφίσετε την περίφημη γαλάζια σπηλιά. Για το τέλος, άφησα τον Ερημίτη, μια απομονωμένη παραλία στους πρόποδες ενός γκρεμού - πρόσβαση από την ξηρά, μέσω μιας δύσκολης χωμάτινης διαδρομής, ή μέσω θαλάσσης ακόμη καλύτερα. Στην κορυφή του βράχου είναι στημένο το ομώνυμο bar restaurant... Θέα και ηλιοβασίλεμα που κόβουν την ανάσα! Ευφάνταστα cocktails και μουσική! 100% instagrammable!


Στο νησί καταφθάνεις με ferry μέσω Ηγουμενίτσας μέσα σε 2 ώρες. Παξοί και Αντίπαξοι είναι πραγματικά οι μικροί θησαυροί του Ιονίου, που περιμένουν να τους ανακαλύψετε. Με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση οδικώς από Θεσσαλονίκη, πραγματικά αξίζει τον κόπο να τους επισκεφτείτε! Δε θα το μετανιώσετε!



Jul 24

2 min read

Eleni
bottom of page