top of page

ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΟΠΕΡΑΣ «ΟΙ ΠΑΛΙΑΤΣΟΙ» ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ

Jul 10

4 min read

S


Μία μεγαλειώδης παραγωγή, μία μαγική οπέρα που θα χαρίσει στη Θεσσαλονίκη μαγικές στιγμές. Τo Φεστιβάλ Επταπυργίου δε σταματά να μας εκπλήσσει. Είναι ο θεσμός που κάνει τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα του πολιτισμού.  Οι παραγωγές του εντυπωσιάζουν και καθηλώνουν το κοινό. Εχει χαρίσει στην πόλη μας μερικές από τις πιο δυνατές συγκινήσεις που έχουμε ζήσει. Αυτή τη χρονιά, επιστρέφει με ακόμα πιο εντυπωσιακές παραστάσεις και μία μεγαλειώδη παραγωγή που λίγες φορές έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε στην πόλη μας, την όπερα «Οι Παλιάτσοι» (Pagliacci) του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο.


Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα που έμοιαζε αδύνατον να πραγματοποιηθεί...


Όλα ξεκίνησαν από μια... τρελή ιδέα της προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίας Άννας Μυκωνίου, να ζήσουμε βραδιές όπερας μέσα στο Επταπύργιο και μάλιστα οι παραστάσεις αυτές να είναι παραγωγές της πόλης στις οποίες θα συμμετέχουν καλλιτέχνες από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το εγχείρημα έμοιαζε αδύνατο. Όμως όταν έχεις πάθος, μεράκι και δουλεύεις σκληρά, κάνεις ακόμα και τα αδύνατα δυνατά. Και κάπως έτσι, είδαμε μέσα στο Επταπύργιο την «Τραβιάτα», την «Τόσκα», τον Ραμόν Βάργκας να μας χαρίζουν μοναδικές συγκινήσεις.


Το Addict.gr βρέθηκε στην τελική πρόβα και μαγεύτηκε από το αποτέλεσμα.


Μετά τη μαγευτική «Τόσκα», την εντυπωσιακή «Τραβιάτα» και τις συγκλονιστικές βραδιές με τον κορυφαίο τενόρο Ραμόν Βάργκας, ο πήχης είχε ανέβει τόσο ψηλά που όλοι αναρωτιόμασταν τι άλλο μπορεί να παρουσιάσει το Φεστιβάλ Επταπυργίου που να μας εντυπωσιάσει και πάλι. Οι «Παλιάτσοι» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, η όπερα που θα απολαύσουμε στις 10, 11, 12 και 14 Ιουλίου, είναι η απάντηση.


Η τελική πρόβα της όπερας ήταν απλά μεγαλειώδης. Τα κουστούμια μαγικά. Το σκηνικό επιβλητικό. Η σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Επταπυργίου απλά υπέροχη. Ο τρόπος με τον οποίο ο Θανάσης Κολαλάς μετέτρεψε μια όπερα σε ένα ζωντανό κινηματογραφικό έργο είναι απλά μοναδικός.



Η όπερα «Οι Παλιάτσοι» είναι η σπουδαιότερη παραγωγή που έγινε στην Θεσσαλονίκη.


Πρόκειται ίσως για τη σπουδαιότερη παραγωγή που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην πόλη μας. Όλοι οι μεγάλοι φορείς της Θεσσαλονίκης συνενώθηκαν κάτω από την ομπρέλα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η παιδική χορωδία του Ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου, η Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης και πολλοί ακόμα από τους σημαντικούς φορείς της πόλης μας έγιναν ένα για να μεταφέρουν τα χρώματα και τα αρώματα του ιταλικού νότου μέσα στο εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και να μας χαρίσουν δυνατές συγκινήσεις μέσα στο εμβληματικό Επταπύργιο.


Περισσότερα από 100 άτομα βρίσκονται επί σκηνής δημιουργώντας ένα καθηλωτικό σκηνικό...


Από τα πρώτα λεπτά της πρόβας το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Όσο η παράσταση εκτυλίσσεται, αισθάνεσαι το μεγαλείο αυτής της παραγωγής να σε κυριεύει. Περισσότερα από 100 άτομα βρίσκονται ταυτόχρονα επί σκηνής μέσα στον εμβληματικό χώρο του Επταπυργίου και δημιουργούν μία τόσο δυνατή αλληλεπίδραση με το κοινό που νιώθεις ότι δεν παρακολουθείς μια παράσταση όπερας, αλλά είσαι μέρος της ιστορίας αυτής. Ζεις και βιώνεις την ιστορία των «Παλιάτσων» με όλες σου τις αισθήσεις.


Η εικόνα πάνω στη σκηνή είναι τόσο κινηματογραφική και έντονη που σε τραβάει μέσα της.


Η εικόνα πάνω στη σκηνή σε κάνει να γίνεσαι ένα με την ιστορία. Το πιο εντυπωσιακό στη σκηνοθεσία του Θανάση Κολαλά είναι ότι έχει καταφέρει να σπάσει όλα τα κλισέ  και να κάνει τη δράση ένα ζωντανό κομμάτι της όπερας. Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι απλά να απολαμβάνεις τις θεσπέσιες ερμηνείες αλλά ακολουθείς την ιστoρία και την πλοκή. Είναι μια μοντέρνα, σύγχρονη και ζωντανή σκηνοθεσία του έργου που αποδεικνύει πόσο χαρισματικός είναι ο πολισχιδής καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου.



Φαντασμαγορικά κουστούμια και καθηλωτικά σκηνικά δημιουργήθηκαν ειδικά για τις ανάγκες της όπερας...


Τα κουστούμια της παράστασης είναι φαντασμαγορικά. Προσεγμένα στην κάθε τους λεπτομέρεια. Τα σκηνικά είναι απλά καθηλωτικά. Τα συναισθήματα που σου δημιουργεί η σκηνοθεσία της παράστασης σε κάνουν να νιώθεις ότι έχεις βιώσει μια στιγμή πραγματικής μέθεξης.


Το μήνυμα στο τέλος της όπερας είναι μια γροθιά στο στομάχι για τα δικαιώματα των γυναικών.


Το φετινό Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι αφιερωμένο στη γυναίκα. Η όπερα «Οι Παλιάτσοι» στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα υποστήριξης σε όλες τις γυναίκες. Το τέλος της  είναι μια γροθιά στο στομάχι και σε όλα αυτά τα φαινόμενα έμφυλης βίας που οδηγούν στις γυναικοκτονίες. Η οπτική του έργου δεν επικεντρώνεται στον απατημένο σύζυγο αλλά σε μία γυναίκα που αναγκάζεται να ψάξει καταφύγιο και υποστήριξη αλλού. Η παράσταση υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να μην αναζητούμε σε άλλους καταφύγιο, αλλά να βρίσκουμε εμείς μέσα μας τη δύναμη και να πατάμε στα πόδια μας.

                                                                                

Η όπερα «Οι Παλιάτσοι» είναι η απόδειξη ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να παράξει υψηλού επιπέδου πολιτισμό.


Το τέλος της βραδιάς σε βρίσκει βαθιά συγκινημένο, όχι μόνο για το υπέροχο θέαμα που έχεις απολαύσει επί σκηνής, αλλά πάνω από όλα γιατί μπορείς και νιώθεις περήφανος για την πόλη σου. Γιατί αισθάνεσαι ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να παράξει ένα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας πολιτιστικό προϊόν με καλλιτέχνες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κυρία Άννα Μυκωνίου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου κέρδισαν το στοίχημα: έφεραν τη Θεσσαλονίκη μας στο επίκεντρο του πολιτισμού και απέδειξαν πως ακόμα και το πιο τρελό όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικό όταν υπάρχει όραμα, μεράκι, προσήλωση, ταλέντο και συνοδεύεται από σκληρή και μεθοδική δουλειά. Εκτός από το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, εκείνο που είναι επίσης εντυπωσιακό είναι το πόσο προσιτό είναι το εισιτήριο, το κόστος του οποίου ανέρχεται μόλις στα 15 ευρώ και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν αυτή τη σπουδαία παραγωγή.



INFO:


Η όπερα «Οι Παλιάτσοι» (Pagliacci) του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, σε σκηνοθεσία Θανάση Κολαλά, παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024.


Τετάρτη 10 Ιουλίου 21.15

Πέμπτη 11 Ιουλίου 21.15

Παρασκευή 12 Ιουλίου 21.15

Κυριακή 14 Ιουλίου 21.15


Τιμή εισιτηρίων: 10-15 ευρώ

Προπώληση: More.com 

                                                                                                                        

Για περισσότερες πληροφορίες, κάνετε κλικ εδώ.

Jul 10

4 min read

S
bottom of page