top of page

Ο DIOR ΚΑΙ ΕΓΩ!

Apr 12

2 min read

Cristina

Photo: Konstantina Seitanidou Lyberopoulou / Location: La Galerie Dior, Paris

Πριν από μερικά χρόνια, τυχαία άρχισα να μελετάω όλη την ιστορία του οίκου Dior μέσα από βιβλία και λευκώματα. Δεν μπορούσα να εξηγήσω αυτή την ιδιαίτερη έλξη που ένιωθα για αυτόν τον σχεδιαστή. Τι ήταν αυτό που έψαχνα με όλη αυτή την μελέτη;


Πρόσφατα διάβασα και την αυτοβιογραφία του, όπως την έγραψε ο ίδιος, με πολύ απλά, αληθινά λόγια, όταν είχε γίνει διάσημος πια σε όλον τον κόσμο. Και φυσικά ο λόγος του με μάγεψε!


Πάλι όμως υπήρχε κάτι άλλο, κάτι πιο προσωπικό που αναζητούσα. Τι μπορεί να ήταν

αυτό; Γιατί μου ήταν τόσο σημαντικός;


Photo: Konstantina Seitanidou Lyberopoulou

Ξεκίνησα λοιπόν να αναλύω την ζωή του:


Ήταν ένας άνθρωπος με γνήσια αγάπη για την τέχνη, λόγω ανατροφής. Πριν ασχοληθεί με τη μόδα, είχε τη δική του γκαλερί στο Παρίσι με έργα διάσημων ζωγράφων της εποχής. Μερικά χρόνια μετά αρχίζει να σχεδιάζει για διάσημους οίκους μόδας, για να οδηγηθεί από την Τύχη, όπως πίστευε και ο ίδιος, να δημιουργήσει τον δικό του οίκο μόδας.


Η πρώτη του συλλογή παρουσιάστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1946, στο ατελιέ του στην οδό Montaigne 30 και είχε τεράστια επιτυχία διότι ήταν το New Look, όπως το χαρακτήρισε η αρχισυντάκτρια του αμερικάνικου Harper’s Bazaar. Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν άντεχε την αυστηρότητα της μόδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήθελε απλά να φέρει μία νέα κομψότητα, εμπνευσμένη από τη χαρά πριν τον πόλεμο. Και το πετυχαίνει!


Οι γυναίκες ενθουσιάζονται με τις δημιουργίες του, οι οποίες ουσιαστικά εκφράζουν τη δική του φιλοσοφία για την ζωή: ευγένεια, κομψότητα και πάνω από όλα χαρά! Η αγαπημένη του λέξη είναι η «χαρά» και αυτό που ονειρεύεται είναι να κάνει τις

γυναίκες όχι μόνο πιο όμορφες αλλά και πιο χαρούμενες! Διότι μία χαρούμενη γυναίκα έχει στενή, προσωπική σχέση με την ομορφιά της. Προτρέπει λοιπόν τις πελάτισσές του να «γιορτάζουν» τη θηλυκότητα τους εκλεπτυσμένα μεν, αλλά ταυτόχρονα με χιούμορ και κέφι! Να εκφράζουν την αγάπη τους για τη ζωή, τη χαρά τους για αυτήν!


Photo: Konstantina Seitanidou Lyberopoulou

Εδώ τώρα αρχίζω πλέον να καταλαβαίνω τι μου έχει συμβεί, γιατί έχω παθιαστεί τόσο πολύ με τον Dior. Τον ανακάλυψα όταν χρειαζόμουν κάποιον για να στηρίξει την έμφυτη κλίση μου προς τη χαρά. Διότι απλά και εγώ -όπως ακριβώς και εκείνος-πιστεύω ακράδαντα στην αυθεντική χαρά! Τη χαρά που είναι πολυδιάστατη! Αυτήν που μπορεί να προκαλέσει μέσα μας ένα άρωμα, ένα πρόσωπο, μία μουσική, μία εικόνα, ένα φαγητό και πολλά άλλα. Χρειάζεται απλά εμείς να αφεθούμε σε αυτήν για να μας οδηγήσει όπου μας ταιριάζει καλύτερα.


Επομένως είναι σημαντικό να μπορούμε να τη νιώσουμε, ελεύθεροι από τους περιορισμούς που μας έχουν επιβληθεί και δεν μας επιτρέπουν να την ακολουθήσουμε. Είμαστε πραγματικά δυνατοί, μόνο όταν μας οδηγεί η χαρά! Αυτό ακριβώς ήταν το μήνυμα του Dior για εμένα όπως το βίωσα διαβάζοντας την αυτοβιογραφία του.


Photo: Konstantina Seitanidou Lyberopoulou

Αυτό γίνεται πλέον και η δική μου πυξίδα ζωής. Ακολουθώ την χαρά και δυναμώνω μέσα από αυτήν. Γίνεται η ασπίδα μου, η θεραπεία μου, η έμπνευσή μου! Το ίδιο εύχομαι και σε εσάς! Να έχετε όλες τις χαρές που θα μπορούσατε ποτέ να ονειρευτείτε!

Apr 12

2 min read

Cristina
bottom of page