top of page

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ: ΕΝΑΣ ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑΣ

Jun 12

2 min read

Panos


Όντας καλλιτέχνης εν μέρει και εγώ ο ίδιος, αναρωτιέμαι συχνά πώς μπορεί κανείς να λάβει έμπνευση από το περιβάλλον που μας πλαισιώνει. Από μία εξόρμηση απλή στο πάρκο της γειτονιάς μας, ένα ταξίδι σε μία μεγαλούπολη της Ευρώπης ή και εκτός αυτής, μία σεξουαλική απόλαυση, δύο ανθρώπους αγκαλιασμένους στον δρόμο, σκηνές εμπλουτισμένες με αγάπη και συντροφιά, νύχτες γεμάτες σφρίγος υπό την επιρροή της dance house μουσικής. Παρακολουθώντας τη σειρά Emily in Paris, που μπορεί να χαρακτηρίζεται εν μέρει αφελής και ονειροπόλα, απέκτησε έναν φιλικό ζήλο προς την ικανότητα της Emily να εμπνέεται από τις καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα γύρω της και αναρωτιόμουν αν αποτελεί ένα σεναριακό τρικ ή μία ενδεχόμενη πραγματικότητα.



Πήρα την απάντησή μου τη στιγμή που έπεσε το βλέμμα μου στα σχέδια του Μιχάλη. Ο Μιχάλης Παντελίδης είναι Κύπριος σχεδιαστής υφασμάτων. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Bristol το 2022, προτάθηκε από το πανεπιστήμιό του τόσο για το «Fashion Innovation Award» όσο και για το «The Considered Fashion Award» στο Graduate Fashion Week στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έχει λάβει μέρος σε πληθώρα εκθέσεων. Ο Μιχάλης έκανε πρακτική στο ατελιέ της εμβληματικής Iris van Herpen, ξακουστής για τα ξεχωριστά γεμάτα πτυχώσεις designs, και του Ronard van der Kemp στο Άμστερνταμ. Η επαγγελματική του πορεία τον βρίσκει να εργάζεται επίσης στην Ιταλία, όπου σχεδίαζε και δημιουργούσε χειροποίητα υφάσματα για πολυτελείς οίκους όπως: Gucci, Prada και Dolce & Gabbana. Τα σχέδιά του έχουν φορεθεί τόσο από Έλληνες celebrities όπως η Σοφία Χατζηπαντελή και ο Λάκης Γαβαλάς, αλλά και από πρόσωπα του εξωτερικού.



Το 2021, ο Μιχάλης Παντελίδης λανσάρει τη δική του επωνυμία, η οποία αναβλύζει από ένα όμορφο κράμα της αγάπης του για τα υφάσματα, τη φωτογραφία και την τέχνη. Τα σχέδιά του διακατέχονται από χρωματική ζωηράδα, αντανακλούνε την άρρηκτη δεξιοτεχνία που υπάρχει στη δημιουργία τους και ανήκουν στην ανακυκλώσιμη μόδα. Οι συλλογές του εμπνέονται τόσο από καθημερινές στιγμές που έχουν ιδιαίτερη σημασία, αλλά ο ίδιος αποφασίζει να αναδείξει την ομορφιά από ό,τι θεωρούμε «άχρηστο». Δηλώνει, μάλιστα, πως όταν μπορούμε να μετατρέψουμε εικόνες σκουπιδιών σε κάτι τόσο μαγευτικό, τότε είναι δυνατόν να πράξουμε αναλόγως και με τα εσωτερικά «σκουπίδια».



Τα υφάσματά του προέρχονται από τη μετατροπή πλαστικών μπουκαλιών. Εκτός αυτού, μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των μαντηλιών δωρίζεται στην οργάνωση «Let's Make Cyprus Green», μία Μ.Κ.Ο. η οποία υποστηρίζει τη δημιουργία μίας περιβαλλοντικής αλλαγής στην Κύπρο. Τα σχέδια του Μιχάλη μπορεί να προέρχονται από κάτι που έχουμε εξοβελίσει οι ίδιοι· αποτελούν ωστόσο «διαμάντια» στη σύγχρονη μόδα και τέχνη, καθώς θα χαρακτηρίζαμε τον ίδιο Μαέστρο όχι σε ένα μουσικό-αρμονικό σύμπλεγμα, αλλά σε μία συνύφανση κλωστών, έμπνευσης και αγάπης.



Photo Credits

Photographer: Harris Kyprianou

Make-up: Valentina Philippidou

Hair: Andreas Christodoulou

Model: Sophia Kyriakou - Madison Model Agency

Model: Markos - ModelPro Agency

Jun 12

2 min read

Panos
bottom of page