top of page

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Apr 11

3 min read

Eleni

Έντονα ανατολίτικα αρώματα από μπαχάρια, ζεστό καφέ στη χόβολη και σιροπιαστά αναδύονται καθώς ο επισκέπτης σεργιανίζει τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Κάθε φορά που την επισκέπτομαι νιώθω ότι ξεκινάει μία νέα περιπέτεια, όσο ίδια και αγέρωχη παραμένει, όπως αντικατοπτρίζεται λαμπερή στα νερά του Κεράτιου, τόσο περισσότερο νέες εμπειρίες έχει να σου προσφέρει!


Το ελληνικό ορθόδοξο Πάσχα είναι συνυφασμένο με το Πατριαρχείο μας και, για όποιον δεν έχει επισκεφτεί την Πόλη αυτή την περίοδο, είναι η κατάλληλη εποχή να το κάνει! Αεροπορικώς είτε οδικώς, οργανωμένα ή ατομικά, οι επιλογές είναι πολλές. 660 χιλιόμετρα μόνο τη χωρίζουν από τη Θεσσαλονίκη.


Η επιλογή για τη διαμονή σας είναι η πιο εύκολη λόγω της τεράστιας πληθώρας εξαιρετικών καταλυμάτων που υπάρχουν και μάλιστα για όλα τα βαλάντια. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα τις περιοχές Beyoğlu, Taksim ή Şişli. Προσωπικά επιλέγω σχεδόν πάντα την περιοχή του Beyoğlu κοντά στον Γαλατά. Είναι μία πολύ ζωηρή, hype γειτονιά δίπλα στον Πύργο και στην İstiklal, τον τεράστιο πεζόδρομο με τα χιλιάδες καταστήματα, αλλά και γύρω από τον Γαλατά με τα γραφικά μαγαζάκια, εστιατόρια και bar.


Ξεκινώντας στην περιβόητη İstiklal, πρέπει να επισκεφτείτε το 360, για να απολαύσετε το δείπνο σας στο roof top του 9όροφου κτηρίου με θέα τον Κεράτιο και την πόλη που κόβει κυριολεκτικά την ανάσα! Γύρω από τον Πύργο του Γαλατά, πολλές επιλογές για δείπνο, ποτό ή γλυκό με τα Güney και Galista να ξεχωρίζουν. Ένα πέρασμα για cocktail ή δείπνο με αστερί Michelin να κάνετε οπωσδήποτε από το Pera Palace 1892 που με τη βαριά διακόσμησή του θα σας ταξιδέψει τουλάχιστον ενάμισι αιώνα πίσω!


Επιλέξτε ένα πρωινό να περπατήσετε στους δρόμους του Nişantaşı, το «Κολωνάκι» της Κωνσταντινούπολης, με τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα διεθνών brands της μόδας, και απολαύστε το brunch σας στη Beymen Brasserie ή στο Bono ή το γεύμα σας στο steak house του διεθνούς «salt bae» Nusr-et.


Τρία new entries στη νυχτερινή σκηνή της πόλης που επισκέφτηκα την τελευταία φορά, έμεινα ενθουσιασμένη και φυσικά προτείνω ανεπιφύλακτα! Το Olden 1772, στην περιοχή Fatih: κτήριο που στέγαζε παλιές φυλακές και έχει μετατραπεί σε old glam εστιατόριο και μπαρ, σκοτεινό και μυστηριώδες. Ο σεφ παίρνει τα εύσημα! Το ιταλικό Visorante με νεο-μπαρόκ διακόσμηση στον τελευταίο όροφο του Crowne Plaza στην περιοχή Ortaköy, καθώς και το διπλανό του Nite, με ανεμπόδιστη θέα στον Βόσπορο, είναι εξαιρετικές επιλογές για γεύμα ή δείπνο.



Αφήνω στο τέλος την κλασσική επίσκεψη στο παλάτι Çırağan, στην περιοχή Beşiktaş. Εάν δεν είστε από τους τυχερούς που διαμένετε εκεί, οπωσδήποτε επισκεφτείτε το για να απολαύσετε το πρωινό σας, τον καφέ ή το γλυκό σας στο lounge bar του, by the pool και by the executive view στον Βόσπορο! Δίπλα από το ξενοδοχείο βρίσκεται το επίσημο παλάτι και μπορείτε να περπατήσετε στους κήπους του - θα ενθουσιαστείτε!


Αν πάτε το Πάσχα, μονόδρομος η Ανάσταση στο Πατριαρχείο ή στην Παναγία Βλαχερνών, ένα βυζαντινό κτίσμα όπου η Αναστάσιμος λειτουργία πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο με χορωδία υπό το φως των κεριών· απόλυτα κατανυκτικό!


Κυριακή του Πάσχα κάντε κράτηση και γευματίστε στη δικιά μας Μαρία Εκμεκτσίογλου στο Maria's στην περιοχή Etiler. Πολύ όμορφος χώρος, ζεστός και φιλικός. Οι γεύσεις απίστευτες, τα γλυκά θεσπέσια. Live ελληνική μουσική και γλέντι είναι το must για το εορταστικό σας τραπέζι.


Τώρα, αν πεινάσετε ενδιάμεσα ή σας πιάσει κάποια μικρή υπογλυκαιμία... Ένα döner ή ένα künefe ή baklava, όπου βρείτε να σας αρέσει, δοκιμάστε τα, νόστιμα θα είναι σίγουρα αφού είναι και οι σπεσιαλιτέ τους!


Πριν από τα γεύματα, επισκεπτόμαστε οπωσδήποτε Πατριαρχείο, Φανάρι, Μεγάλη του Γένους Σχολή, Αγία Σοφία, Μπλε Τζαμί, Παλάτι Ντολμά Μπαλχτσέ, Υδραγωγείο, εκκλησάκι Ζωοδόχου Πηγής, αιγυπτιακή αγορά, Grand Bazaar. Για turkish bath και hammam, προτείνω και πάλι Çırağan Palace ή κάποιο από τα 5άστερα λόγω ποιότητας και υγιεινής. Τσιμπημένα, αλλά αξίζουν και την τελευταία τουρκική λίρα τους...



Όσες σελίδες και να με αφήσετε να γράψω για την αγαπημένη μου İstanbul δε φτάνουν· έγινε όμως μια καλή αρχή! Έπεται συνέχεια... Και όπως είπαμε, για τους fans η «Πόλη των Πόλεων» θα κατέχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας!


Εις το επανιδείν!

Apr 11

3 min read

Eleni
bottom of page