top of page

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ»

Apr 26

6 min read

S

Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός σε μία σπάνια συνέντευξη μιλάει για τον παλιό κινηματογράφο, την τηλεόραση και την υπέροχη παράσταση «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» στην οποία πρωταγωνιστεί.



Ένας σπουδαίος ηθοποιός. Ένας υπέροχος άνθρωπος. Ένας καλλιτέχνης που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη του στην ιστορία της τέχνης του θεάτρου και του κινηματογράφου της χώρας μας. Ποιος από εμάς δεν έχει γελάσει με τον στρυφνό «Αντωνάκη» που «παίρνει το καπελάκι του και φεύγει», με τον αμήχανο «καθηγητή Λάβδα» στα «Χτυποκάρδια στο θρανίο» ή τον άτυχο «Βασίλη» στο «Ξύπνα Βασίλη»; Ο Γιώργος Κωνσταντίνου μάς έχει χαρίσει μαγικές στιγμές μέσα από τις ταινίες του αξέχαστου ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και αγαπημένες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Μεταξύ άλλων, είναι ο δημιουργός των σήριαλ «Σοφία ...Ορθή», «Τα επτά κακά της μοίρας μου» και 23 ακόμα σειρών. Συνεχίζει όμως και μας προσφέρει ακόμα υπέροχες στιγμές τόσο στη μικρή οθόνη όσο και στο θεατρικό σανίδι. Η ερμηνεία του στους «Πανθέους» ήταν απλά υπέροχη. Ενώ αυτή του ιδιότροπου «κύριου Γκρην» στη μαγική παράσταση «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρήν», που παρουσιάζεται στην πόλη μας στο Radio City Theatre, είναι απλά καθηλωτική. Ο τρόπος με τον οποίο ενσαρκώνει τον μοναχικό κύριο Γκρην είναι τόσο φυσικός που μοιάζει να μην ερμηνεύει αλλά να τον παρακολουθούμε στο σαλόνι του σπιτιού του. Αυτή η μοναδική παράσταση ήταν και η αφορμή της συζήτησής μας. Συνομιλήσαμε μόλις έφτασε στην πόλη μας. Μάλιστα, με κάλεσε εκείνος μόλις προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Γλυκός, προσιτός και ευγενής, αποδεικνύει ότι οι πραγματικά σπουδαίοι καλλιτέχνες ξεχωρίζουν όχι μόνο για το ταλέντο τους αλλά και γιατί είναι και σπουδαίοι άνθρωποι.


Σας συναντάμε στην πόλη μας, σε μια υπέροχη παράσταση, στο «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην»...


Παρ' όλη την ηλικία μου, προσπαθώ να κάνω κάτι ακόμα καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν. Γιατί τα όνειρα πρέπει να φεύγουν μετά το χάσιμο ενός ανθρώπου και όχι πριν. Και εγώ είχα ένα όνειρο: να παίξω το «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην». Είναι το έργο που φέραμε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, με πολύ καμάρι. Γιατί είναι ένα έργο που έκανε μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα. Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος είναι ωραίο να πηγαίνει παρέα με τα όνειρά του. Και δεν το λέω μόνο για εμένα αυτό ή για τους ηθοποιούς, αλλά για όλους τους ανθρώπους. Πολλές φορές οι άνθρωποι λένε «Τώρα τελείωσα εγώ! Τελείωσαν τα όνειρα μου». Και όμως κάθε όνειρο είναι και μια ελπίδα για να προχωράμε τη ζωή μας. Και αυτό πέτυχε για εμένα αυτή η παράσταση. Και είμαι πολύ ευτυχισμένος για αυτό.


Photo: Patroklos Skafidas

Στο τέλος της παράστασης το κοινό σάς χειροκροτεί όρθιο και δηλώνει μαγεμένο. Τι έχει κάνει τον κόσμο να αγαπήσει τόσο πολύ το «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην»;


Είναι τέτοιο το έργο που παρασύρει το κοινό. Είναι τόσο όμορφα γραμμένο από τον Τζεφ Μπάρον και τόσο όμορφα παιγμένο όχι μόνο από εμένα αλλά και από τον αγαπημένο μου συνάδελφο, τον Αποστόλη Τότσικα, και έχει κάνει μια εξαιρετική σκηνοθεσία ο Κώστας Γάκης, που είναι ένα νέο ταλαντούχο παιδί. Ο Αποστόλης Τότσικας και ο Κώστας Γάκης είναι δύο είναι νέοι άνθρωποι, 40 ετών. Φανταστείτε ότι εγώ μπήκα ανάμεσά τους και αφομοιώθηκα. Έγινα σαν και αυτούς. Και αυτό ήταν που μας οδήγησε να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα και να έχουμε την ίδια χημεία.


Ήταν πολύ συγκινητική η στιγμή που ο Αποστολής Τότσικας δάκρυσε στη συνέντευξη τύπου αναφερόμενος στη συνεργασία σας.


Ναι, το αγόρι μου!


Τι έκανε το ρόλο του «κύριου Γκρην» να είναι το όνειρο σας, όπως αναφέρατε λίγο πριν;


Δεν είναι το μοναδικό μου όνειρο· είναι ένα από τα όνειρα μου. Υπάρχουν πάρα πολύ ωραία έργα που μπορούν να παιχτούν μέσα από τη δική μου ηλικία. Αλλά, σε αυτό το έργο, υπάρχει μία τόσο όμορφη ανθρώπινη σχέση δύο τόσο διαφορετικών ανθρώπων σε νοοτροπία, σε ήθη, σε έθιμα, σε θρησκεία. Και υπάρχει τόσο αγάπη σε όλο αυτό, η οποία ξεχύνεται στο τέλος που ανατρέπει τα πάντα. Ενώ στην αρχή μπορεί να πιστεύεις ότι αυτοί οι δύο δεν μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα. Ο ένας είναι ένας νεαρός Νεοϋορκέζος και ο άλλος ένας Εβραίος, μετανάστης, που είναι μόνος του γιατί έχει πεθάνει η γυναίκα του και δεν θέλει ούτε να βλέπει ούτε να ακούει κανέναν. Ξαφνικά, του συμβαίνει ένα ατύχημα. Παραλίγο να τον πατήσει ο νεαρός με το αυτοκίνητο. Δεν παθαίνει τίποτα βέβαια· απλώς έπεσε κάτω γιατί τρόμαξε. Ο δικαστής επιβάλλει τον νεαρό να κάνει κοινωνική εργασία στο σπίτι του κυρίου Γκρην: να πηγαίνει μία φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη, σπίτι του και να τον βοηθάει, να σκουπίζει και να του κάνει τα ψώνια λόγω του ότι ο κύριος Γκρην είναι 86 χρονών. Ο κύριος Γκρην όμως δεν τον θέλει καθόλου. Και ο νεαρός έχει μια ιδιαιτερότητα που αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια της παράστασης. Και έτσι, στην αρχή του έργου λες ότι το χάσμα μεταξύ τους είναι αγεφύρωτο.


Photo: Patroklos Skafidas

Τι κάνει τελικά αυτούς τους δύο ανθρώπους να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει;


Εδώ είναι όλο το μυστικό του έργου. Πρέπει να το δει κάποιος το έργο για να καταλάβει τι σπουδαία δουλεία έχει κάνει αυτός ο σπουδαίος συγγραφέας, ο Τζεφ Μπάρον.


Ανακαλύψατε κάτι νέο για την ανθρώπινη φύση μέσα από τον ρόλο του κυρίου Γκρην;


Ο κύριος Γκρην είναι ένας άνθρωπος που είναι καρφωμένος στα ήθη και στα έθιμά του σε τέτοιο σημείο που κάνει κακό πάνω απ' όλα στον ίδιο του τον εαυτό. Έχει απαρνηθεί ακόμα και την κόρη του επειδή δεν έχει παντρευτεί Εβραίο. Είναι ένας πολύ παράξενος άνθρωπος, αλλά αν βουτήξεις μέσα στο βάθος του τελικά δεν είναι αυτό.


Ποιο είναι το πιο όμορφο σχόλιο που έχετε ακούσει για την παράσταση;


Υπάρχουν πολλά σχόλια. Μένουν κατάπληκτοι οι άνθρωποι. Έρχονται και λένε: «Δεν είναι δυνατόν αυτό που είδαμε!» Το πιο αστείο σχόλιο όμως μου το είπε μία κύρια που μου είπε: «Εσείς που είστε τόσο νέος πώς κάνετε τόσο καλά το γέρο;» Και της λέω: «Κυρία μου, ξέρετε πόσο χρονών είμαι;»


Μας έχετε χαρίσει μαγικές στιγμές και στη μικρή οθόνη. Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ερμηνεία σας στους «Πανθέους» ήταν αποθεωτικά...


Τα είδα και εγώ… Που έγραφαν να μου δώσουν όσκαρ. Είδατε όμως ότι δεν είχα συνέχεια; Ότι δεν είμαι στην τηλεόραση; Άρα δε μοιράζουν όσκαρ. Οπότε δε με χρειάζονται.


Θα θέλατε να επιστρέψετε στην τηλεόραση;


Η επιστροφή ενός ηθοποιού στην τηλεόραση είναι ανάλογα το τι θα κληθεί να παίξει. Δεν έχει νόημα να λες μόνο λόγια. Το θέμα είναι να κάνεις μια δημιουργία. Αυτό που έκανα στους «Πανθέους» ήταν ένα κομμάτι ενός σήριαλ. Ξέρετε, υπάρχει ένα κλειστό κύκλωμα στην τηλεόραση. Οι ηθοποιοί ανταλλάσσονται στα σήριαλ. Παίζουν σε ένα σήριαλ και μετά πάνε στο επόμενο. Εμένα με ενδιαφέρει το θέατρο. Το αγαπώ πάρα πολύ. Με αυτό ξεκίνησα και με αυτό έζησα.


Photo: Patroklos Skafidas

Θα μπορούσατε να πείτε ότι αγαπάτε το θέατρο περισσότερο και από τον κινηματογράφο, εκεί όπου μας χαρίσατε μαγικές στιγμές σε μαγικές ταινίες;


Ξέρετε, όταν ξεκίνησαν αυτές οι ταινίες, δεν είχαν αυτή τη θεαματικότητα γιατί τότε παιζόντουσαν 160 ταινίες. Πού να διαλέξεις μέσα σε τόσες ταινίες; Ξεχώρισαν όμως μέσα στον δρόμο, στα χρόνια, στις πεντηκονταετίες.


Αν σας ζητούσα να κλείσετε τα μάτια, ποια είναι η πρώτη στιγμή που έρχεται μπροστά σας από τη σπουδαία καριέρα σας;


Δεν είμαι καθόλου νοσταλγός του παρελθόντος. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα κοιτάξει πίσω. Κοίταζα πάντα προς τα εμπρός, προς το μέλλον. Δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με το παρελθόν. Έζησα μια ζωή. Έγραψα 25 σήριαλ. Έκανα ταινίες. Ό,τι φανταστεί ο άνθρωπος. Είμαι 64 χρόνια στο θέατρο. Αλλά δεν θα πω ποτέ «τι όμορφο ήταν αυτό που κάναμε τότε»· θα πω «τι όμορφο είναι αυτό που έχουμε μπροστά μας». Και πραγματικά, το έχω πετύχει. Αν δει κανείς την παράσταση, θα πει ότι ένα τέτοιο έργο δεν το έχει δει με τον Κωνσταντίνου. Έχω παίξει σε άξια έργα όπως ο «Αμπιγιέρ», ο «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» εδώ στο Κρατικό και σκεφτόμουν: «Τι άλλο καλύτερο μπορεί να υπάρξει;» Και όμως, να το! Αυτή η παράσταση είναι ακόμα καλύτερη από όλα αυτά τα σπουδαία έργα.


ΙΝFO:

«Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» του Τζεφ Μπάρον στη Θεσσαλονίκη στο Radio City

                                                      

Παρασκευή 26 Απριλίου 21.00

Σάββατο 27 Απριλίου 21.00

Κυριακή 28 Απριλίου 19.00


Τιμές εισιτηρίων: από 15€ – 25€ 

Προπώληση: More.com



Ερμηνεύουν:

Γιώργος Κωνσταντίνου & Αποστόλης Τότσικας


Λίγα λόγια για το έργο:


Δυο μοναξιές που συναντιούνται για να βγουν μαζί έξω από το καβούκι, προς το φως. 

Ένας μοναχικός Νεοϋορκέζος, ο κύριος Γκρην, ο οποίος έχει αποτραβηχτεί μετά τον θάνατο της γυναίκας του στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν, δέχεται τις επισκέψεις ενός νεαρού ο οποίος εργάζεται σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Η σχέση αυτή θα αλλάξει για πάντα και τους δύο. Θα σύρει τον καθένα έξω από τη ζώνη ασφαλείας του, θα απειλήσει τις επιφανειακές τους βεβαιότητες, θα απαλύνει τα αγκάθια τους.

Ένα θεατρικό έργο – ύμνος στη διαφορετικότητα, που έχει παιχτεί σε περισσότερες από 50 χώρες, αποσπώντας πολλαπλά θεατρικά βραβεία. 


Ταυτότητα παράστασης:


Κείμενο: Τζεφ Μπάρον

Μετάφραση: Τζεφ Μπάρον & Κώστας Γάκης

Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης

Σκηνογραφία: Αντώνης Χαλκιάς

Ενδυματολογία: Μάριος Ράμμος 

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου 

Βοηθός Σκηνογράφου: Ελεονώρα Καραβανή

Φωτογραφίες/Τίζερ: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Γραφιστική Επιμέλεια: Truly.gr

Διαχείριση Social Media: Γιάννης Βαλτινός

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Οργάνωση παραγωγής: Φωτεινή Κυμπαροπούλου

Εταιρεία Παραγωγής: Non Grata Productions



Apr 26

6 min read

S
bottom of page