top of page

ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΣΟΥ!

Apr 30

3 min read

Irene

Εσύ γιορτάζεις τις νίκες σου; Ξεκινώντας από τις μικρές καθημερινές σου κατακτήσεις…


Photo: Wesley Eland

Όλοι έχουμε μεγάλους στόχους και όνειρα που θέλουμε να πετύχουμε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Αλλά, μερικές φορές, εστιάζουμε τόσο πολύ στο τελικό αποτέλεσμα που ξεχνάμε να εκτιμήσουμε τα μικρά βήματα που μας οδηγούν εκεί. Μπορεί να νιώθουμε απογοητευμένοι ή συγκλονισμένοι από τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στην πορεία. Μπορεί ακόμη και να παραβλέπουμε ή να ξεχνάμε εντελώς από πού ξεκινήσαμε!


Γι' αυτό είναι σημαντικό να γιορτάζουμε μικρές νίκες. Οι μικρές νίκες είναι τα ορόσημα, τα επιτεύγματα και η πρόοδος που κάνουμε κάθε μέρα, εβδομάδα ή μήνα. Είναι τα σημάδια ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι μαθαίνουμε, προοδεύουμε και ότι κάνουμε τη διαφορά. Είναι οι πηγές κινήτρων, έμπνευσης και χαράς που μας κρατούν να συνεχίζουμε όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα.


Το να γιορτάζουμε μικρές νίκες έχει πολλά οφέλη για την ευημερία (well being) και την απόδοσή μας. Αξίζει να γνωρίζουμε:


  • Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας. Όταν αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τις μικρές μας νίκες, ενισχύουμε την πίστη στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας. Αναγνωρίζουμε τις δυνάμεις και τα ταλέντα μας και νιώθουμε περήφανοι για όσα έχουμε καταφέρει. Γινόμαστε επίσης πιο ανθεκτικοί και αισιόδοξοι, καθώς βλέπουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να πετύχουμε τους στόχους μας.


  • Ενισχύει το κίνητρο και τη δέσμευσή μας. Όταν γιορτάζουμε μικρές νίκες, αυξάνουμε το εγγενές μας κίνητρο και το πάθος για αυτό που κάνουμε. Νιώθουμε πιο ικανοποιημένοι από τη δουλειά μας και το απολαμβάνουμε περισσότερο. Γινόμαστε επίσης πιο αφοσιωμένοι και επενδύουμε στα έργα μας, καθώς βλέπουμε την αξία και τον αντίκτυπο των συνεισφορών μας.


  • Βελτιώνει την παραγωγικότητα και την απόδοσή μας. Όταν γιορτάζουμε μικρές νίκες, δημιουργούμε έναν πυρήνα θετικής ανατροφοδότησης που ενισχύει την ορμή και την ενέργειά μας. Προετοιμαζόμαστε για την επιτυχία αναλύοντας τους μεγάλους στόχους σε μικρότερους και πιο διαχειρίσιμους (smart goals) και έτσι παρακολουθούμε και μετράμε την πρόοδό μας. Επίσης, μαθαίνουμε από τα λάθη και τις αποτυχίες μας και τα χρησιμοποιούμε ως ευκαιρίες βελτίωσης και ανάπτυξης.


  • Ενισχύει τις σχέσεις και τη συνεργασία μας. Όταν γιορτάζουμε μικρές νίκες, καλλιεργούμε μια κουλτούρα αναγνώρισης και εκτίμησης μεταξύ μας και των άλλων. Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη και επαίνους για τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα των φίλων, συναδέλφων, συνεργατών ή πελατών μας. Μοιραζόμαστε επίσης τις ιστορίες και τις εμπειρίες μας με άλλους και μαθαίνουμε από τις ιδέες και τα σχόλιά τους.


Photo: Brett Jordan

Πώς ξεκινάω λοιπόν αλλαγή νοοτροπίας;


Να λοιπόν πώς μπορούμε να γιορτάζουμε πιο συχνά μικρές νίκες:


  • Καθόρισε τι σημαίνει για ΕΣΕΝΑ μια μικρή νίκη. Μια μικρή νίκη μπορεί να είναι οτιδήποτε θεωρείς σημαντικό για την πορεία, τον στόχο ή το έργο σου. Μπορεί να είναι μια εργασία που ολοκληρώθηκε, ένα πρόβλημα που λύθηκε, μια δεξιότητα που αποκτήθηκε, λήψη θετικής ανατροφοδότησης (feedback), μια σύνδεση ή ένα αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε. Μπορεί να είναι κάτι που σχεδίασες ή κάτι που συνέβη απροσδόκητα. Πολύ απλά μπορεί να είναι το συναίσθημα που ένιωσες βλέποντας το ηλιοβασίλεμα! 


Το κλειδί είναι να είσαι ξεκάθαρος για το τι θέλεις  ΕΣΥ (και όχι οι γύρω σου) να γιορτάσεις και γιατί.


  • Θέσε συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους. Ένας τρόπος για να δημιουργήσεις περισσότερες ευκαιρίες για μικρές νίκες είναι να θέσεις ΕΞΥΠΝΟΥΣ στόχους: συγκεκριμένους, μετρήσιμους, εφικτούς, σχετικούς και χρονικά περιορισμένους. Οι στόχοι SMART μας βοηθούν να εστιάσουμε σε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε, πώς θα μετρήσουμε την πρόοδό μας, εάν ο στόχος μας είναι ρεαλιστικός και εφικτός, γιατί ο στόχος μας είναι σημαντικός για εμάς ή το έργο μας και πότε θέλουμε να τον πετύχουμε.


  • Παρακολούθησε την πρόοδό σου και κατάγραψε τα επιτεύγματά σου. Είναι ένα στάδιο που συνήθως παραλείπεται όμως αποτελεί ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ παράγοντα στην εξέλιξή μας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο, ένα πρόγραμμα σχεδιασμού, ένα υπολογιστικό φύλλο, μια εφαρμογή ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο που λειτουργεί για εσάς. Η ιδέα είναι να τεκμηριώσετε τις ενέργειές σας, τα αποτελέσματα, τα μαθήματα, τα σχόλια, τα συναισθήματά σας ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να θυμάστε ή να αναλογιστείτε.


  • Επιβραβεύστε τον εαυτό σας αλλά και τους ΑΛΛΟΥΣ. Ένας τελευταίος τρόπος για να γιορτάσεις μικρές νίκες είναι να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου και τους άλλους για τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά τους. Μπορείς να επιλέξεις οποιαδήποτε ανταμοιβή θεωρείς ότι έχει νόημα ή ευχάριστη: ένα κέρασμα, ένα διάλειμμα, ένα κομπλιμέντο, ένα ευχαριστήριο σημείωμα, μια δωροκάρτα ή οτιδήποτε άλλο σας κάνει χαρούμενους ή περήφανους. Η ιδέα είναι να αναγνωρίσεις τη σκληρή δουλειά και την επιτυχία με απτό ή άυλο τρόπο.


Το να γιορτάζουμε μικρές νίκες δεν είναι μόνο ωφέλιμο αλλά διασκεδαστικό και εύκολο. Κάνοντάς το τακτικά, θα ενισχύσεις την ευημερία και τις επιδόσεις σου στην προσωπική και επαγγελματική ζωή. Θα εμπνεύσεις και άλλους να κάνουν το ίδιο. Μην περιμένεις άλλο λοιπόν.


Ξεκίνα ΤΩΡΑ! Αναγνώρισε, Γιόρτασε, Απόλαυσε!


Ειρήνη Κόντρα 

Business / Career Coach

Mentor / Σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης

ikontra@yahoo.com

Apr 30

3 min read

Irene
bottom of page