top of page

ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ

Aug 16

2 min read

Cristina


Σε μία εποχή που όλα γύρω μου αλλάζουν με τρελούς ρυθμούς, τόσο κοινωνικά όσο και προσωπικά, η ανάγκη να βρω τη νέα μου ταυτότητα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η Σιμόν ντε Μποβουάρ λέει στο γνωστό βιβλίο της το «Δεύτερο Φύλο» πως δε γεννιόμαστε γυναίκες, αλλά γινόμαστε. Και εννοεί βέβαια τους διάφορους ρόλους που αναγκάζεται μία γυναίκα να υποδυθεί προκειμένου να είναι αποδεκτή από το κοινωνικό σύνολο. Κάτι το οποίο φυσικά ισχύει και για έναν άντρα. Και ναι, μπορεί να μεγάλωσα σε μία συμβατική πατριαρχική οικογένεια με όλες τις κλασσικές δυσλειτουργίες της, είδα όμως πολύ ξεκάθαρα μπροστά στα μάτια μου τη δυστυχία που μπορεί αυτό να προκαλέσει σε όλα τα μέλη της.


Έτσι, από πολύ νωρίς, την αμφισβήτησα τελείως. Για εμένα, η γυναίκα δεν οφείλει να είναι υπεύθυνη για όλα τα μέλη της οικογένειας και για το σπίτι. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, είναι συγκάτοικοι με ευθύνες και αρμοδιότητες. Το τέλειο μάλιστα είναι να αναλαμβάνει ο καθένας αυτό που τον εκφράζει καλύτερα και τον ευχαριστεί. Έτσι υπάρχει μια όμορφη ισορροπία. Διαφορετικά, ο καταναγκασμός δημιουργεί εντάσεις και απωθημένο θυμό.


Η αλήθεια είναι πως πάντα πίστευα στην αληθινή ισοτιμία των δύο φύλων. Άλλωστε, όταν ξεκίνησα την ενήλικη επαγγελματική ζωή μου σε γνωστή βιομηχανία μονωτικών υλικών, ήμουν η δεύτερη γυναίκα στις πωλήσεις, σε έναν αμιγώς ανδροκρατούμενο χώρο. Κοινώς, εκπαιδεύτηκα από άντρες που θαύμαζα πολύ και αυτό φυσικά με ακολουθεί για πάντα.


Δεν ένιωσα ποτέ διαφορετική από έναν άντρα, το αντίθετο θα έλεγα. Θεωρώ απλά πως συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον. Και όσο πιο αληθινοί είμαστε τόσο πιο όμορφο μπορεί να γίνει αυτό. Το θέμα είναι να εκτιμάμε αρχικά αυτό που είμαστε εμείς και μετά να αποδεχόμαστε και τον άλλον όπως ακριβώς είναι.


Επίσης, βλέποντας πόσο αλλάζουν τα πρότυπα στον χώρο της μόδας, χαίρομαι πολύ γιατί είμαι σίγουρη πως αυτό γίνεται και στην κοινωνία. Στις διαφημιστικές καμπάνιες, οι γυναίκες είναι φυσικές, απλές και χαρούμενες. Με πρώτο και καλύτερο τον οίκο Dior ο οποίος πλέον χρησιμοποιεί ως μοντέλα γυναίκες που έχουν διαπρέψει σε διαφορετικούς τομείς. Γιατί ναι μεν η ομορφιά είναι χάρισμα, αλλά, για να είσαι αληθινά ωραίος, είναι απαραίτητη η καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής.


Επομένως, η δική μου ταυτότητα μπορεί να γράφει γένους θηλυκού αλλά στην πραγματικότητα θεωρώ πως απλά είμαι γένους ανθρώπινου!

Aug 16

2 min read

Cristina
bottom of page