top of page

THE NEW LOOK: ΜΙΑ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΔΑΣ

Mar 29

2 min read

Panos

Photo: Apple TV

Όπως και κάθε περίοδος έχει τους πρωτοστάτες της, έτσι και αυτή είχε το δικό της. Και το όνομά του ήταν Dior. Ακούμε διαρκώς ορισμούς που προέρχονται από τη μόδα, την τέχνη και την αρχιτεκτονική που στην καλύτερη ίσως να μας προκαλούν συνειρμούς. Η φράση The New Look στο πλείστον των σημερινών fashionistas είναι διαδεδομένη. Για όσους παραμένει μία άγνωστη έννοια, ας το πάμε από την αρχή.


Η δημιουργία της άνοιξης ακολουθεί πάντα έναν καταστροφικό χειμώνα. Η πραγματικότητα δεν είναι ποτέ όπως τη γνωρίζουμε. Και το The New Look series έρχεται να αποδώσει μία διαφορετική και ίσως πιο αληθινή απεικόνιση του μεταπολεμικού αγώνα επιβίωσης και μάχης για να συντηρηθεί ο δημιουργικός οίστρος σχεδιαστών της εποχής που κατέληξαν στο σήμερα σε εξώφυλλα και μυριάριθμες βιτρίνες σε όλο τον κόσμο.



Το 1947, με το πέρας του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, ο Dior αναδεικνύει μία νέα συλλογή καλούμενη ως Carolle Line και σύντομα καταξιωμένοι δημοσιογράφοι της εποχής αποδίδουν στη συλλογή το όνομα The New Look. Η περιοριστική αισθητική που επικρατούσε έως τότε σε κατάσταση επιβίωσης τείνουμε να γυρνάμε στα οικεία (απλοϊκότητα, gender ρόλοι κ.λπ.) ενείχε αυστηρές γραμμές που απέπνεαν αρρενωπότητα. Σε διαφωνία με τα παραπάνω ήρθε το The New Look, το οποίο χαρακτηρίζουν στοιχεία όπως καμπύλες, λεπτή μέση, μικρότεροι και στρογγυλοί ώμοι, τονισμένη περιφέρεια, τα οποία προσδίδουν το σχήμα της κλεψύδρας. Τα αξεσουάρ δεν έλειπαν φυσικά, με καπέλα, γάντια και τσάντες να πλαισιώνουν το look.


Σαφώς η σειρά που θα προβληθεί στην Apple TV+ δε στέκεται μόνο στις δημιουργίες των εμβληματικών οίκων Dior και Chanel, αλλά ξετυλίγει γεγονότα όπως η επιρροή του πολέμου στην τέχνη και το μεταπολεμικό σοκ που άφησε, η ατεκμηρίωτη σύνδεση της Coco Chanel με τους ναζί, αλλά και η σύγκρουση συγγενικών τους προσώπων με τον γερμανικό στρατό και η μετέπειτα επιχείρηση διάσωσής τους. Ακόμη, ανακαλύπτουμε πως διαχειρίζονται λεπτά και διπλωματικά την κατάσταση διασώζοντας παράλληλα μία αυτοκρατορία που καταλήγει διαχρονική και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.



Mar 29

2 min read

Panos
bottom of page