top of page

ROYAL PALACE OF MONACO: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

May 11

2 min read

Panos


Μπορεί να αντηχεί κάτι πολύ μακρινό στα αυτιά μας γιατί πολλοί από εμάς, στο άκουσμα της λέξης παλάτι, αναπολούμε τις παιδικές ίσως αναμνήσεις των κινουμένων σχεδίων της Disney. Ακόμη και εγώ δε γνώριζα την ύπαρξη της οικογένειας Grimaldi μέχρι που είδα, σε μία ατμόσφαιρα ματαιοδοξίας και υπερ-πλουτισμού, την iconic Blair Waldorf να παντρεύεται έναν πρίγκιπα στην εφηβική σειρά Gossip Girl.  Όμως αποτελεί πολύ αληθινό απόσπασμα της σύγχρονης πραγματικότητας. Κάστρα, πρίγκιπες, πλούτος και ίντριγκες: όλα δημιουργούνε ένα κράμα που απομυθοποιεί τα μυθιστορήματα, αλλά επιβεβαιώνει την ιστορία.


Χτισμένο το 1191 και έχοντας υποστεί βομβαρδισμούς και αρκετές πολιορκίες από ξενόφερτες δυνάμεις, η ιστορία το τοποθετεί ως ένα γενοβέζικο κάστρο (η «Δημοκρατία της Γένοβας»). Από τον 13ο αιώνα και έπειτα, πέρασε στην εξουσία της οικογένειας Grimaldi, οι οποίοι κυριαρχούσαν την περιοχή, αρχικά ως λόρδοι και κατά τον 17ο αιώνα κατέκτησαν υψηλότερους τίτλους ηγεμονίας, γεγονός που δεν επηρέασε όμως τις αντιπαλότητες και γειτονικές οικογένειες που βρίσκονταν στην εξουσία, στερούμενοι ανά καιρούς πλούτου και δύναμης. Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της οικογένειας για περισσότερο από εφτά αιώνες. Σε αντίθεση με διάφορες εμβληματικές οικογένειες που χτίζανε καινούρια παλάτια, οι Grimaldi είτε ανακατασκεύαζαν ήδη υπάρχοντα τμήματα του κάστρου είτε χτίζανε μικρές νέες πτέρυγες.



Από τον 19ο αιώνα και έπειτα, το παλάτι έγινε σύμβολο ελαφριάς αίγλης για το Monte Carlo και τη Γαλλική Ριβιέρα, αγγίζοντας έως και μία decadence αισθητική. Αξιοσημείωτο είναι πως η κινηματογραφική αστέρας του cinema Grace Kelly μεταμορφώνει την αίγλη του παλατιού, εισχωρώντας στην οικογένεια με τον πολυσυζητημένο γάμο της με τον πρίγκιπα Rainier τον 3ο, τον Απρίλη του 1956, με τον γάμο να λαμβάνει μέρος στο παλάτι. Η ίδια υπήρξε πρωταγωνίστρια σε συμβολικές κινηματογραφικές επιτυχίες, όπως το «High Noon» (1952) και ταινίες του Hitchcock, έχει λάβει Oscar για το act της στα «Mogambo» (1953) και «The Country Girl» (1954), τρεις Χρυσές Σφαίρες και βαθμολογήθηκε 13η στη λίστα με τις 25 κορυφαίες γυναίκες ηθοποιούς του American Film Institute. 


Αρχιτεκτονικά θα λέγαμε πως το παλάτι ενέχει ένα μίγμα διαφορετικών style. Η προέλευσή του δηλώνει μία έλλειψη ασσυμετρίας που αιχμαλωτίζει στην κύρια πρόσοψή του παλατιού, αναγεννησιακό ύφος και καταλήγει στο πίσω μέρος του παλατιού να πλαισιώνει αυθεντικές μεσαιωνικές οχυρώσεις που φαίνονται ανέγγιχτες στον χρόνο. Ενδιάμεσα παρατηρούμε διαμερίσματα που σχεδιάστηκαν κατά τον 16ο αιώνα και μετά ενισχύθηκαν με το style των Βερσαλλιών τον 18ο αιώνα. Στα τέλη του 20ου αιώνα εδραιώθηκε και το ύφος που επικρατεί σήμερα.


Βαδίζοντας μέσα στο παλάτι αντιλαμβάνεσαι μία αίγλη διαφορετικής εποχής. Πως οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες υπάρχουν στην πραγματικότητα και μπορείς να ρίξεις λίγη από τη «μαγική» στάχτη στα μάτια σου και να γίνεις για λίγο ένας από αυτούς, να περπατήσεις στο ίδιο πάτωμα, να αντικρίσεις την εικόνα σου στους ίδιους καθρέφτες με αυτούς και να ζήσεις ίσως ένα διφορούμενο παραμύθι, αυτό του μυαλού. Κάτι που συνειδητοποιείς επιστρέφοντας στην πραγματικότητα.



May 11

2 min read

Panos
bottom of page