top of page

PABLO PICASSO - ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ GRIMALDI ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

Apr 28

2 min read

Panos

«Μία εικόνα ζει μόνο μέσω εκείνου που την κοιτάζει»


Photo: Panos Zacharakis / Location: Musée Picasso, Antibes

Μια τέτοια δήλωση μπορεί να ακολουθήσει μόνο ένα περίπλοκο κράμα μακροχρόνιας εμπειρίας και ερεθισμάτων φύσης και ανθρώπινου στοιχείου. Φυσικά, ο Pablo Picasso κατείχε όλο το φάσμα των παραπάνω που τον καθιστούσε ικανό να υπογραμμίσει τη σημαντικότητα της προσωπικής έκφρασης μέσω ενός έργου τέχνης. Γνωστός για τα διάσημα έργα του Les Demoiselles d’Avignon («Οι νεαρές κυρίες της Avignon», 1907) και Guernica (1937) που αγγίζουν το κίνημα του κυβισμού τις πρώτες δεκαετίες  του 20ου αιώνα, ο Picasso έδειξε μεγαλεπήβολο ταλέντο από τα πρώτα χρόνια της ζωής του και πειραματίστηκε σε διάφορες θεωρίες και τεχνικές. Ξεκινώντας από μικρή ηλικία υπό την αιγίδα του πατέρα του, ακολουθώντας τα χνάρια του έως ότου ήταν αναμφίβολο πως τον έχει ξεπεράσει, έκανε τα πρώτα ανεξάρτητα βήματα προς το Παρίσι, την τότε γνωστή μητρόπολη της τέχνης στον κόσμο, όπου άρχισε να δημιουργεί υπογράφοντας πλέον ως «Picasso».


Κατά τη διάρκεια της πολυδαίδαλης ζωής του, ο Ισπανός καλλιτέχνης του 20ου αιώνα άφησε το στίγμα του και στη Γαλλική Ριβιέρα. Έως το 1608, το κάστρο που αποτελεί πλέον το μουσείο ανήκε στην οικογένεια Grimaldi και έτσι απέκτησε το όνομα «το κάστρο των Grimaldi». Το 1925, το κάστρο περνά στη δικαιοδοσία της πόλης Αντίμπ (Antibes in fr.) και το 1946, όταν ο Picasso ζούσε κοντά στην Golfe-Juan, δέχτηκε την πρόταση και βοήθεια ώστε να ιδρύσει το δικό του στούντιο στο κάστρο. Ο ταλαντούχος ζωγράφος έζησε εκεί για μερικούς μήνες το 1946 και δημιούργησε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πολλά έργα, σκίτσα και πίνακες.



Όταν αποφάσισε να επιστρέψει στο Παρίσι, στην κληρονομιά που άφησε υπήρχαν 23 πίνακες και 44 σκίτσα στη δικαιοδοσία του κάστρου. Η συλλογή μοντέρνας τέχνης που ξεκίνησε το 1951 από τον Dor de la Souchère έχει αναπτυχθεί χάρη στα εξαιρετικά δώρα από καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα είχαν εκτεθεί στο Μουσείο, και σε εξίσου εξαιρετικά αποκτήματα που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια από την πόλη της Αντίμπ. Το προαύλιο του μουσείου Πικάσο φιλοξενεί μια μόνιμη συλλογή από αξιόλογα γλυπτά της Germaine Richier. Άλλοι καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται είναι οι: Joan Miró, Bernard Pagès, Anne και Patrick Poirier.


Μία εκθαμβωτική διαδρομή στην τέχνη, τα κινήματα του κυβισμού και του σουρεαλισμού, τόσο στα έργα που φιλοξενεί το κάστρο όσο και στην ξεχωριστή τοποθεσία του. Ένα πέρασμα από τα δρομάκια της Antibes έως το πέρασμα δίπλα από τη θάλασσα που προσεγγίζει τα τείχη του κάστρου είναι ικανό να σε ταξιδέψει 200 χρόνια πίσω και να αναδείξει την πραγματική ομορφιά της Γαλλικής Ριβιέρας.



Όπως ανέφερε ο Picasso:

«Ό,τι μπορείς να φανταστείς είναι αληθινό».


Στο άκουσμα αυτών των λέξεων, εγώ προσωπικά παίρνω κινητήριο δύναμη να ονειρευτώ να ταξιδέψω και να δημιουργήσω.




Apr 28

2 min read

Panos
bottom of page