top of page

MARIO TESTINO: A BEAUTIFUL WORLD

Aug 20

2 min read

Cristina


Πριν από λίγες μέρες, ήμουν στη Ρώμη και, ενώ κατέβαινα τη Via del Corso για να πάω στην αγαπημένη μου Piazza Venezia, είδα στα δεξιά μου μία εντυπωσιακή αφίσα της καινούργιας έκθεσης του Mario Testino, του αγαπημένου μου φωτογράφου μόδας, στο Palazzo Bonaparte. Φυσικά μπήκα ενθουσιασμένη μέσα, περιμένοντας να δω μία έκθεση φωτογραφιών μόδας.


Η έκπληξη μου ήταν μεγάλη όταν αντίκρισα μπροστά μου γιγάντιες φωτογραφίες ανθρώπων ιθαγενών από τις 30 διαφορετικές χώρες στις οποίες ταξίδεψε ο Mario τα τελευταία επτά χρόνια. Από το Περού (που είναι και η χώρα καταγωγής του) μέχρι την Ινδία, από τη Μογγολία μέχρι την Ισπανία και από την Κένυα μέχρι την Ιαπωνία, επισκέφτηκε διάφορες κοινότητες ανθρώπων, έζησε και συνεργάστηκε μαζί τους για να παρουσιάσει με τη δική του μοναδική αισθητική, την προσωπικότητα τους όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τις παραδόσεις τους.



Θυμόμουν αμυδρά την περίεργη ιστορία που είχε ακουστεί πριν από κάποια χρόνια για καταγγελίες σεξουαλικής φύσεως ενάντια στον συγκεκριμένο φωτογράφο, αλλά δε γνώριζα πως είχε, κατά κάποιο τρόπο, εξοστρακιστεί εξαιτίας τους από τον χώρο της μόδας. Και αυτό τον οδήγησε σε αυτό το μεγαλόπνοο project: «A Beautiful World».


Οι φωτογραφίες που είδα μπροστά μου ήταν πολύ εντυπωσιακές, οριακά συνταρακτικές εκφράσεις της ανθρώπινης φύσης, με εκπληκτική κίνηση ζωής και διάχυτη αίσθηση μίας πολύ ενστικτώδους σεξουαλικότητας. Άνθρωποι όλων των ηλικιών ζωντάνευαν και με «τραβούσαν» στον κόσμο τους, στις παραδόσεις τους, μέσα από τη μοναδική αισθητική του Testino.



Φορούσαν με μεγάλη περηφάνια τις παραδοσιακές στολές της περιοχής τους, αποδίδοντας έτσι έναν φόρο τιμής στις ρίζες τους, στην ιστορία τους, αλλά κυρίως στην ίδια τη ζωή. Ο Testino είναι γνωστός για τις καταπληκτικές αυθόρμητες φωτογραφίες με φυσική κίνηση πολλών διάσημων προσώπων και μοντέλων από τη Madonna και την Kate Moss μέχρι τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας. Πολλά λευκώματα με συλλογές φωτογραφιών του κυκλοφορούν από γνωστούς εκδοτικούς οίκους και εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε όλον τον κόσμο. Πάντα μας εντυπωσιάζει με το ταλέντο του «να πιάνει την στιγμή» και να αναδεικνύει την ενέργεια και τη ζωντάνια των μοντέλων του. Ακριβώς αυτό πέτυχε και στις φωτογραφίες του «A Beautiful World»!



Aug 20

2 min read

Cristina
bottom of page