top of page

Ο ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ KIRIOS CRITON

May 21

2 min read

Zetta


Η χριστουγεννιάτικη βιτρίνα της Ουτοπίας, του ιστορικού μαγαζιού της Σκουφά στο Κολωνάκι, είναι η αρχή για μια δημιουργική μακροχρόνια πορεία που εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά: συνεργασίες με περιοδικά («Γυναίκα», «Status», «Art Magazine»), clubs, εστιατόρια, ξενοδοχεία, αναρίθμητες γκαλερί (οι πιο πολλές prive και μερικές από αυτές για μια νύχτα μόνο)... Αλλά και σχέδια για έπιπλα σε περιορισμένο αριθμό κυκλοφορίας βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές Ελλήνων και ξένων συλλεκτών.


Σάββατο μεσημέρι και ο Kirios Criton με περιμένει στο ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο που σχεδιάσε το Vision Omonia. Τον ρωτάω αμέσως αν η περιοχή τον προβλημάτισε, για να μου απαντήσει:


Αντιθέτως, το να είναι ένα ξενοδοχείο τέτοιας ποιότητας στην Ομόνοια ήταν και είναι πρόκληση. Στην πραγματικότητα, είναι μια μορφή γκαλερί που δεν έχει ξαναγίνει. Τα original έργα ανήκουν στους καλλιτέχνες και εμείς κάνουμε unlimited παραγωγή των έργων σε μεγάλη διάσταση, τυπωμένα σε μουσαμά και ο κάθε επισκέπτης, αν το επιθυμεί, μπορεί να τα αγοράσει σε ένα tubo και να τα πάρει μαζί του. 7 όροφοι, λοιπόν, 7 καλλιτέχνες· γι' αυτό και λέγεται 7x7 Gallery art room service at Hotel Vision.


Η αισθητική καθαρότητα, η εκλεκτική κομψότητα που χαρακτηρίζει τη δουλειά του Kirios Criton κυριαρχούν στον χώρο· εδώ όμως τον πρώτο λόγο δεν έχει το design, αλλά η τέχνη, τα έργα των καλλιτεχνών. Κάθε όροφος και ένας καλλιτέχνης:


1ος όροφος, Kirios Criton
2ος όροφος, Afrodite Niniou
3ος όροφος, Milton Sarris
4ος όροφος, Nikos Stratakis
5ος όροφος, Costas Lakis
6ος όροφος, Giorgos Tansarlis
7ος όροφος, Giorgos Kervekidis

Απολαμβάνοντας την ξενάγηση του Kirios Criton στον χώρο δε σταματώ να θαυμάζω τις γνώσεις, αλλά πιο πολύ τη φαντασία του. Αν ισχύει αυτό που λένε ότι, για να πετύχει η τέλεια συνταγή του design, χρειάζεται πολλή φαντασία, ο Kirios Criton διαθέτει μια γερή δόση.


Ευδιάθετος, περπατάει ανάμεσα από υλικά, μιλά απλά για τον σχεδιασμό των επίπλων σε λιτές γραμμές, λευκό και μαύρο χρώμα, με κυρίαρχο υλικό το ξύλο. «Μη γράφεις πολλές περιγραφές για τα δωμάτια, οι φωτογραφίες θα πουν όσα χρειάζονται» τονίζει, ενώ χαϊδεύει την Αφροδίτη της Μήλου στην είσοδο του ξενοδοχείου σε φυσικό μέγεθος, πιστό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου στο Λούβρο. «Είναι το καμάρι μου αυτό το γλυπτό, το βρήκα πριν δυο χρόνια στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου και το οραματίστηκα από την πρώτη στιγμή στη θέση που το βλέπεις τώρα, να υποδέχεται τους επισκέπτες». Σχολιάζουμε χαλαρά τη χρονική συγκυρία στην οποία η Αφροδίτη της Μήλου συμμετέχει στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα στο Παρίσι, τονίζοντάς μου ξανά πόσο ευτυχής νιώθει που το βρήκε σχεδόν από τύχη.



Στο Vision, το όραμα του Kirios Criton επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ενός εναλλακτικού χώρου φιλοξενίας, όπου η τέχνη έχει κυρίαρχο ρόλο και ο επισκέπτης αισθάνεται ότι μένει σε φιλικό σπίτι, σε χαλαρή ατμόσφαιρα, όπου οι πολυτελείς υπηρεσίες προσφέρονται διακριτικά και ανεπιτήδευτα. Οι επεμβάσεις του Kirios Criton επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του τουριστικού καταλύματος και να το αναγάγουν σε εμπειρία και βίωμα του επισκέπτη συνδέοντας την τέχνη, τον τόπο, την ιστορία και την κουλτούρα του.



– Κρίτωνα, τι ονειρεύεσαι;

– Να μη στενεύεται η ψυχή μου κοριτσάκι.


Έργο του Kirios Criton, Hellenic Heritage. Από την είσοδο έως το roof top. Όλα συνδεδεμένα με μια σκάλα βαμμένη στο αγαπημένο του χρώμα Yves Klein Bleu.

INFO

Vision Omonia |visionomonia.com

Εγκαίνια: Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, στις 19.00

Χαλκοκονδύλη 36, Αθήνα




May 21

2 min read

Zetta
bottom of page