top of page

END OF AN ERA: O EDWARD ENNINFUL ΑΦΗΝΕΙ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ VOGUE ΜΕ ΗΧΗΡΟ ΤΡΟΠΟ

Feb 18

2 min read

Panos

Photo: The New York Times

Τελικά υπάρχουν αυτονόητα; Και αν ναι, μπορούν να αλλάξουν; Τον άθλο αυτό

κατάφερε να υπερπηδήσει ο fashion director της Vogue Edward Enninful με το τελευταίο cover στην εμβληματική του καριέρα. Δύο λέξεις, δεκατρία γράμματα: Oprah Winfrey. Α, και 39 ακόμη σύγχρονα Icons συσσωματωμένα σε ένα εξώφυλλο.



Ο Βρετανός δημιουργός είχε αποδείξει την καλλιτεχνική του αξία από την περίοδο

των 18 ως ο νεότερος fashion editor διεθνούς έκδοσης περιοδικού, το οποίο ήταν το I.D. magazine. Κανείς μπορεί να οραματιστεί το μέγεθος της επιτυχίας που ίσως να υπάρξει στη ζωή του. Αυτό ωστόσο παύει, μόλις μελετήσει τη ζωή του Edward Enninful. Επαγγελματικά, τουλάχιστον.



Το 1998 γίνεται contributing editor (δηλαδή δεν επιβλέπει το τελικό αποτέλεσμα) στην

Ιταλική Vogue. Ο ίδιος μάλιστα έχει αναφέρει πως: «Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου ως ένα Λονδρέζο στιλίστα, αλλά όταν συνεργάστηκα με το Steven Meisel (φωτογράφος), έγινα σωστός στιλίστας». Στην ιταλική Vogue, αφήνει το στίγμα του με το «Μαύρο τεύχος», το οποίο συμπεριλάμβανε μόνο έγχρωμα μοντέλα. Το τεύχος μάλιστα πούλησε τόσα αντίτυπα στην Αμερική που χρειάστηκε να εκδώσουν 40 χιλιάδες ακόμη. Το 2006 η δουλειά του επεκτείνεται στην αμερικανική Vogue και μάλιστα τον βλέπουμε στο σχετικό ντοκιμαντέρ «The September Issue». Αναταράσσει σημαντικά το δημιουργικό πέπλο στο W magazine από το 2011 ως fashion director, δημιουργώντας δύο από τα πιο προκλητικά editorials. Ένα με την Kate Moss ως μοναχή και τη Nicki Minaj ως πόρνη πολυτελείας της Γαλλίας του 18ου αιώνα. Τέλος καταφέρνει να προσελκύσει την προσοχή τόσο με το αισθητικό όσο και με το επικοινωνιακό ταλέντο του στη Βρετανική Vogue ως editor-in-chief (αρχισυντάκτης) από το 2017, καταφέρνοντας να κρατήσει σταθερή την έκδοση των τευχών στη διάρκεια της πανδημίας.



Έπειτα από πληθώρα θρυλικών εξώφυλλων και φτάνοντας στο 2024, ο Edward Enninful κατεβαίνει από το θρόνο της Vogue, παραδίδοντας τη σκυτάλη στη Chioma Nnadi, την πρώτη έγχρωμη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία του περιοδικού. Η επαγγελματική του πορεία και η σημασία της σίγουρα δε χωράνε σε ένα άρθρο αλλά χωράνε σε ένα εξώφυλλο. 40 Icons που έχουν επηρεάσει την ιστορία της μόδας και των τεχνών, φωτογραφίζονται σε ένα studio της Νέας Υόρκης τον περασμένο Δεκέμβρη. Ανάμεσά τους top models όπως Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Gigi Hadid, Irina Shayk, Karlie Kloss αλλά και celebrities όπως oι Miley Cyrus, Dua Lipa και Cara Delevingne. Μάλιστα η Vogue ανέβασε βίντεο για να αποδείξει την αυθεντικότητα της φωτογραφίας.





Feb 18

2 min read

Panos
bottom of page