top of page

ECOOLSKA BY OLSKA GREEN: MΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Feb 18

2 min read

Panos


AI ή αλλιώς Artificial intelligence. Για όσους δε γνωρίζουν λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη είναι η νοημοσύνη των μηχανών και του λογισμικού τους που έρχεται σε αντίθεση με αυτή των έμβιων όντων όπως ο homo sapiens (εμείς). Και μπορεί να μην έχουμε ιπτάμενα αμάξια αν και έχει πατήσει το 2024, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλει πολυδιάστατα στη ζωή μας. Όταν ακούμε τον όρο, μας έρχεται στο μυαλό ο David από την ομώνυμη ταινία A.I., η ιστορία του ρομποτικού παιδιού που ονειρευόταν να γίνει παιδί. Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν κυκλοφορούνε ακόμη David ανάμεσά μας (από όσο γνωρίζουμε).


Παρόλα αυτά, η χρήση του AI είναι ήδη έντονα διαδεδομένη σε κλάδους όπως η

ιατρική όπου χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη φαρμάκων, η οικονομία για τον εντοπισμό απάτης, η βιομηχανία, οι μεταφορές. Και ενώ μπορεί η απεργία του μεγαλύτερου σωματείου του Hollywood να έληξε με θετικό πρόσημο ενάντια στη χρήση AI στον κινηματογράφο, η μόδα ίσως να μη συμμερίζεται την παραπάνω άποψη εντελώς.



Είχα την τιμή τον Φεβρουάριο του 2023 να παρακολουθήσω μία ιδιάζουσα ομιλία

μόδας στο Μιλάνο σχετικά με τη σύνδεση της AI και του Sustainability. Η Olska Green, σχεδιάστρια και ιδρυτής του «Ecoolska», αποτελεί από τις πρώτες σχεδιάστριες στον χώρο της Ευρώπης που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στη δημιουργία των συλλογών της. Σε συνεργασία με την Dress X, αναγνωρισμένη εταιρία που δραστηριοποιείται στο Metaverse, πραγματοποιήσαν ένα διαδραστικό event με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης και πώς η συνετή χρήση της μπορεί να ενισχύσει τη βιώσιμη πλευρά μίας συλλογής: κακομεταχείριση, φθηνά χέρια παραγωγής, δυσλειτουργικά περιβάλλοντα στη βιομηχανία, τοξικά απόβλητα και μόλυνση περιβάλλοντος (η μόδα κατέχει πρωταρχική θέση σε αυτό) – χρειάζεται να πω κι άλλα;



Όλα τα παραπάνω και περισσότερα ακόμη, επιτυγχάνονται με τη χρήση AI. Αρχικά

να σημειώσω την υπέρογκη έκπληξη που με διακατείχε σχετικά με τη δεδομένη ύπαρξη του AI στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων. Πολλοί καλεσμένοι ανήκαν σε επαγγελματικά περιβάλλοντα που ενασχολούνται αποκλειστικά με αυτό, σε αντίθεση με εμένα που εξερευνούσα ίσως για πρώτη φορά σε αυτό το βάθος τις παραπάνω έννοιες. Μάλιστα βρέθηκα ξαφνικά να συζητώ για τη βιωσιμότητα της μόδας με τον Sustainability Director της ιταλικής L’Oreal Simone Targetti και ενημερώθηκα σχετικά με τις δράσεις βιωσιμότητας της εταιρίας.



Ο ενθουσιασμός είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που με καταβάλλει, καθώς φέτος στην εβδομάδα μόδας του Μιλάνου, η Olska Green σε συνεργασία με τη σχεδιάστρια Isadoska διοργανώνουν ένα phygital fashion show (Digital show με φυσική την παρουσία μας). Όλα ωραία έως εδώ. Το μόνο που τώρα μένει είναι να δούμε εάν το αποτέλεσμα της συλλογής ανταποκρίνεται στα standards της σημερινής μόδας. Ή μήπως είμαστε εδώ να τα κατακρημνίσουμε;

Feb 18

2 min read

Panos
bottom of page