top of page

BEING DELULU IS THE NEW SOLULU: ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ MUSEUM OF ILLUSIONS

Jul 26

2 min read

Panos


Έχοντας διανύσει το πρώτο μισό του Ιουλίου, για κάποιο λόγο η μοίρα με βρίσκει στη Θεσσαλονίκη να επιβιώνω τις υψηλές θερμοκρασίες με ασκήσεις ευγνωμοσύνης για όσα έχω στη ζωή μου και πολλά «ωμμμ». Φυσικά από την καθημερινότητά μου δε λείπουν οι αναζητήσεις μικρών απολαύσεων και εσωτερικών προορισμών στην πόλη, ώστε να δώσουν μία νότα ανακούφισης στις συνθήκες που βιώνουμε.


«Έχω αντιληφθεί πως το παρελθόν και το μέλλον είναι πραγματικές ψευδαισθήσεις, πως συνυπάρχουν στο παρόν, το οποίο είναι αυτό που υπάρχει και θα υπάρχει», είπε κάποτε εύστοχα ο Άγγλος φιλόσοφος Alan Watts. Ωστόσο, εγώ αποφάσισα να εξερευνήσω τις ψευδαισθήσεις στη ζωή μου σε πιο πρακτικό επίπεδο και το μονοπάτι μου με έφερε στο Museum of Illusions στη Θεσσαλονίκη. Το «Μουσείο των Ψευδαισθήσεων», όπως αναφέρει και το όνομα, αποτελεί έναν χώρο στον οποίο επικρατεί η φαντασία έναντι της πραγματικότητας, σε ένα ζωηρό παιχνίδισμα των νόμων της φυσικής. Μία τοποθεσία ψυχαγωγίας και socializing που, εκτός από τα παραπάνω, προσφέρει πάμπολλα οπτικά τρικς που σίγουρα εντυπωσιάζουν.



Δύο γεμάτοι όροφοι με κατασκευάσματα και δωμάτια που δημιουργούνε το καθένα με τον δικό του τρόπο... αποτέλεσμα ψευδαίσθησης. Μία συλλογή από ολογράμματα που μας προτρέπει να τρίβουμε τα μάτια μας και να ταλαντευόμαστε αριστερά και δεξιά, προσπαθώντας να εξηγήσουμε τον μηχανισμό τους, αλλά και να αναθεωρούμε τις υποθέσεις για τον κόσμο γύρω μας και να αναρωτιόμαστε αν ανήκουν στο φάσμα των ψευδαισθήσεων. Κόλπα που αμφισβητούν την οπτική και την αντίληψή μας, καθώς ο εγκέφαλος δεν μπορεί να κατανοήσει τις εικόνες που λαμβάνει οπτικά. Επιπρόσθετα, το μουσείο περιλαμβάνει playroom με εκπαιδευτικά παιχνίδια και puzzles ώστε να τα επεξεργασθεί ο νους μας.


Πάντως μπορώ να πω με σιγουριά πως το έζησα κινηματογραφικά, με αγαπημένο μου σημείο μέσα στο μουσείο το Vortex Tunnel, το οποίο ήταν σαν ένας στροβιλιζόμενος γαλαξίας γύρω μου με φανταχτερά φώτα αστεριών και πλανητών δημιουργώντας μου την αίσθηση πως περιστρέφομαι και εγώ, ενώ η γέφυρα με τα κιγκλιδώματα στην οποία βαδίζεις ήταν εντελώς ατάραχη. Προτείνω ανεπιφύλαχτα την εμπειρία σε οποιονδήποτε θέλει να δει κάτι διαφορετικό που θεωρώ αγγίζει τα επίπεδα φαντασίας και καινοτομίας μουσείων του εξωτερικού, με μόλις μία επίσκεψη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.



Συζητούσα πρόσφατα με ένα καθηγητή φυσικής του Α.Π.Θ. σχετικά με τη μεταφυσική και μου ανέφερε πως σίγουρα η φυσική αποδέχεται το εξής:


Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσα σε ένα συγκεκριμένο φάσμα, οπότε σίγουρα υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που με την σύγχρονη τεχνολογία δεν μπορούνε ακόμη να εξηγηθούνε. Δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ωστόσο...


Το μουσείο ψευδαισθήσεων ενέχει μία μικρή γεύση από τη συγκεχυμένη εικόνα που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος από τη σύντομη ύπαρξή μας στον πλανήτη αυτό. Το μουσείο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Δόξης 5, στην περιοχή «Λαδάδικα» και στην Αθήνα, στην οδό Ερμού 119, στην περιοχή «Μοναστηράκι».



Τηλέφωνα επικοινωνίας:


Αθήνα: (+30) 2102201610

Θεσσαλονίκη: (+30) 2312314250


Ανακαλύψτε περισσότερα για το Museum of Illusions Thessaloniki εδώ.

Jul 26

2 min read

Panos
bottom of page